Şiirdefteri - Şiir yazmayı öğrenmek

Şiir yazmayı öğrenmek

Şiirdefteri
Şiir yazabilmenin püf noktası o anki yazma isteğinizdir.
 
İnsan içinde dolmuş, taşmaya meyletmiş, patlamaya ramak kalmış düşüncelerini kağıda aktarmaya karar verdiği anda gerçek en güzel şiir ortaya çıkar. İçimizde ifade edemediğimiz bir anafor misali hislerimiz vardır. Bunlar bir şekilde dışarıya çıkmak istemektedir. Bu bir Can Yücel gibi içi argo kokan ama yerinde vurgulu dize sıralaması olabilir; bir Necip Fazıl , Nazım Hikmet gibi topluma ve kendine yapılan baskılardan, insanın kendi bakış açısına göre, var olan özünden ayrılmasına göz yummayan bir mısra sıralamasını bize aktarabilir. 
 
Sevgiyi, öfkeyi, arzuyu, istekleri, ölümü, yaşamayı, özgürlüğü, baskıyı ve daha bir çok bastırılmış olanı en güzel bir çırpıda şiir ifade eder. 
 
Nice hazır cevap insanlar vardır, taşı gediğine koyar. Şiirdeki püf noktası da bir nevi taşı gediğine koyarcasına o anki duruma göre ağızdan çıkacak söz gibidir. 
 
Yaşamak, sevmek ve öğrenmek diye bir kitap başlığındaki gibi şiiri yazmadan önce içinizde yaşatır özümsersiniz, sonra düşüncelerinizi düşündüğünüzü sever aşık olursunuz ve onu yaşatmak istersiniz lakin bu yaşatma nasıl olacaktır uzun uzadıya anlatmanın dışında. İşte bu anda elinize kalemi ya da klavyeyi alır yazarsınız hiç nefes almadan. Bilir misiniz nefes almadan bir çırpıda yazılan şiirler bir iki tashihle en güzel şiirlerdir. Çünkü o volkanın patladığı anın fotoğrafıdır. Fotoğrafta oynama yaptığınızı bu işi bilenler anlar.
 
Ünlü şairler bu sebepten ünlüdür. Onların bastırılmış hisleri vardır ta ki sizi hapishanelerden, kelime yığını sayfa nüshalarıyla buluşturabilirler. Onların duyguları dışarı çıkmaya daha çok adaydır. Özgür olup da baskı altında olan şairlerdir gerçek şairler ve hiç bir şiir yazan şairlik düşüncesi ile de yazmaz biz onu şair diye bir yere koyarız.
 
Şiir de püf noktası içimizde olan anlatamadıklarımızdır. Haydi şiir yazmaya, hayat o kadar yoruyor ki yüreklerimizi, bırakın onları okusun herkes. İnsan yazamadıklarını okudukça rahatlarmış.
 
Yaşayın, sevin ve öğretin şiirle…
 
Başka bir şiire bakış açısında görüşmek üzere sevgili okurlarım.